ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ

Στις δεκαετίες του 70 και του 80, ο μόνος τρόπος για να βρεθείς να εργάζεσαι ως αστυνομικός ήταν να σε τοποθετήσει εκεί κάποιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Όταν αποφασιζόταν ο αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν, μοιράζονταν με βάση τις εσωτερικές ισορροπίες του κόμματος και έτσι ο κάθε βουλευτής διόριζε έναν αριθμό (από 3 μέχρι και 20) από τους ανθρώπους του ή (συνηθέστερα) από τα παιδιά των ανθρώπων του. Το ίδιο που συνέβαινε και με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, πλην των αξιωματικών του στρατού που έμπαιναν με πανελλήνιες και των εκπαιδευτικών που διοριζόταν με την επετηρίδα. Κάποια στιγμή τα πράγματα εκλογικεύτηκαν και οι αστυνομικοί άρχισαν να μπαίνουν μέσω πανελληνίων εξετάσεων. Έτσι μπήκαν στην αστυνομία ένας μεγάλος αριθμός νέων πιο ανοιχτόμυαλων αλλά και πιο αξιόλογων γενικά, καθώς λόγο της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης που προσέφερε σε μια εποχή με έντονη αβεβαιότητα, προσέλκυσαν αρκετούς από τους ‘καλούς’ μαθητές και οι βάσεις εισαγωγής ήταν εξαιρετικά υψηλές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εικόνα και η δράση της αστυνομίας τα τελευταία χρόνια να φαίνεται σιγά σιγά (ίσως πολύ σιγά) να αλλάζει. Αυτό όμως , σε συνδυασμό με την λειτουργία του ΑΣΕΠ, ξεβόλεψε δραστικά τους πολιτευτές των κομμάτων εξουσίας, οι οποίοι στήριζαν την εκλογή τους σε πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους και όχι στην πραγματική πολιτική δράση τους υπέρ του τόπου τους και των πολιτών. Έτσι δημιούργησαν μια σειρά από παραθυράκια για να μπορούν να βολεύουν τουλάχιστον τους πιο δραστήριους από τους υποστηρικτές τους. Ένα τέτοιο είναι και οι ειδικοί φρουροί. Εισάγονται με ένα σύστημα μορίων, αλλά και με συνέντευξη και ψυχοσωματικά τεστ. Φυσικά η διαδικασία είναι απόλυτα διαβλητή. Σε πολύ μεγάλο ποσοστό, προέρχονται απευθείας από τα πολιτικά γραφεία βουλευτών και κομμάτων. Είναι μια κατάσταση που βολεύει τους πάντες. Τους βουλευτές που αγοράζουν ψήφους, το υπουργείο οικονομικών καθώς έχουν χαμηλότερους μισθούς και ασφαλιστικές καλύψεις, αλλά και τους αστυνομικούς καθώς τους ‘φορτώνουν’ τις χειρότερες δουλειές (πεζές περιπολίες) τις πιο επικίνδυνες (μπλόκα στον Μυλοπόταμο) τις πιο βαρετές (φύλαξη κτιρίων) και τις χειρότερες βάρδιες.
Κάποτε είχα βρεθεί τυχαία σε μια παρέα που την αποτελούσαν νέοι αστυνομικοί που υπηρετούσαν σε σχολή αστυνομίας και έτυχε εκείνη την περίοδο να εκπαιδεύουν ειδικούς φρουρούς. Άκουσα απίστευτες ιστορίες για το επίπεδο και το ποιόν αρκετών από τους εκπαιδευόμενους, αλλά το πιο χοντρό ήταν δυο συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο ένας ήταν κλεπτομανής (συνελήφθη να έχει κλέψει από τους συμμαθητές του ευτελή αντικείμενα όπως σαμπουάν, ρούχα, μπαταρίες και ένα mp3 και ο άλλος κατελήφθη από αμόκ με θρησκευτικό περιεχόμενο και επιτέθηκε σε συμμαθητές του. Όταν προσπάθησαν να προχωρήσουν τις διαδικασίες για να αποβληθούν οι δύο προφανέστατα ακατάλληλοι για αστυνομικοί, δέχτηκαν πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα να θάψουν το θέμα και να μην το αναφέρουν, να αφήσουν δηλαδή δυο ψυχασθενείς να βγουν στους δρόμους κρατώντας όπλα. Τα παιδιά αρνήθηκαν να υποκύψουν (ίσως και με προσωπικό κόστος) και το προχώρησαν. Παραδέχονταν όμως ότι ένα ποσοστό αυτών που τελικά αποφοίτησαν, ήταν ακατάλληλοι για να δουλέψουν στην αστυνομία. Δεν μπορούσαν όμως να κάνουν τίποτα, γιατί είχαν γερές πλάτες και δεν έδωσαν κάποια τόσο μεγάλη αφορμή όσο ήταν μέσα στην σχολή (μόνο δυο μήνες) για να μπορέσουν να τους διώξουν. Στην ερώτηση μου ‘μα καλά δεν περνάνε από ψυχιάτρους και από ελέγχους πριν μπούνε στη σχολή;’ απλώς ξεκαρδίστηκαν στα γέλια. Ήταν σίγουρα βαθιά προβληματισμένοι με την κατάσταση, αλλά ένιωθαν (και ήταν ) ανήμποροι να κάνουν κάτι.
Η κατάσταση στον χώρο της αστυνομίας είναι στην ουσία παρόμοια με κάθε άλλο χώρο της κοινωνίας. Δεν είναι καν από τα χειρότερα κομμάτια. Για κάθε βήμα προς τα μπρός που επιτυγχάνεται(εισαγωγή με πανελλήνιες) γίνονται άλλα τρία προς τα πίσω (διάβρωση από κομματόσκυλα, αναξιοκρατία, ατιμωρησία). Τα ίδια που γίνονται και στην παιδία, στην υγεία, στην δημόσια διοίκηση, παντού. Η ουσιαστική διαφορά όμως είναι ότι στην αστυνομία κρατάνε όπλα και ενίοτε οι ανίκανοι ανάμεσα τους μπορεί να σκοτώσουν και κανένα παιδί.

Advertisements

4 Σχόλια

 1. δεν ξερεις τι σου γινεται φιλε μου!!
  Σε πληροφορω οτι το συστημα για την προσληψη ειδικων φρουρων ειναι αδιαβλητο κ δεν χωρανε ουτε κοματα ουτε βουλευτες ουτε κοματοσκυλα!
  Ειναι καθαρα θεμα μαθηματικων…εχεις μορια περνας,δεν εχεις,δεν περνας! ΑΣΕΠ if you know…
  καλο θα ηταν πριν βγαλεις ενα θεμα στη φορα να εισαι περισσοτερο διαβασμενος κ να μην παραπληροφορεις τον κοσμο.
  Μπορεις να μιλας αν θελεις για την ελειπη εκπαιδευση ειδικων φρουρων αλλα κ αστυνομικων…ΟΧΙ ομως για τον τροπο προσληψης!!

 2. Αγαπητέ Ηλία συγνώμη που δεν απάντησα αμέσως στο σχόλιο σου αλλά είχα να μπω στο blog μήνες. Μια ερώτηση: ζεις στην Ελλάδα;

  Λοιπών στις προσλήψεις υπάρχει μια μεγάλη εφεύρεση που ονομάζεται «προσωπική συνέντευξη». Για τον τρόπο που εφαρμόζετε δες εδώ http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E1%F3%E5%F0+%26+%F0%F1%EF%F3%F9%F0%E9%EA%E7+%F3%F5%ED%E5%ED%F4%E5%F5%EE%E7&a=&id=72226408
  Επίσης υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι παρεμβάσεων στις προσλήψεις. Στην παρέα που αναφέρω στο post μιλούσαν για επιτυχόντες που εμφανέστατα δεν πληρούσαν τα κριτήρια που έθετε ο διαγωνισμός, πχ στο ύψος, στην μυωπία ακόμη και άτομα με εμφανή τατουάζ (που απαγορεύεται από την προκήρυξη) και όλοι αυτοί καμάρωναν για το μέσο που τους έβαλε. Η ασυδοσία είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που πριν από μερικά χρόνια αποκαλύφθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός επιτυχόντων είχε μπει με πλαστά απολυτήρια λυκείου. Οι φήμες λένε ότι όλοι τους προωθήθηκαν από συγκεκριμένο πολιτικό γραφείο που μάλλον είχε στήσει το κόλπο, αλλά κάπου στράβωσε.

  Τέλος αναφέρεις ότι παραπληροφορώ τον κόσμο. Μάλλον δεν έχεις μεγάλη εμπειρία στα blogs και δεν μπορείς να καταλάβεις την διαφορά στα διάφορα είδη blog. Το δικό μου δεν είναι ειδησεογραφικό ή δημοσιογραφικό και δεν έχει στόχο να πληροφορεί τον κόσμο. Ότι γράφω δεν είναι παρά προσωπικές απόψεις, ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο γύρω μου. Φυσικά ο κάθε ένας που διαβάζει οτιδήποτε σε blog (ακόμη και στα ειδησεογραφικά) ξέρει (ή οφείλει να ξέρει) ότι δεν είναι παρά λόγια ενός τυχαίου ανθρώπου, πορδές στον άνεμο όπως λέει και κάποιος άλλος blogger. Έχουν την ίδια ισχύ με κάτι που λέει κάποιος στον δρόμο ή στο καφενείο. Μπορεί να είναι η μεγαλύτερη σοφία ή η μεγαλύτερη μπούρδα. Από τον αναγνώστη εξαρτάτε να κρίνει. Αν δεν έχει την ικανότητα να το κάνει, είναι δικό του πρόβλημα και όχι του blogger.

 3. telika ise megalos karagiozis…molis ida to post soy katalaba tin enia tis parapliroforisis…..etsi gia to tipiko tis ipothesis h sineyteksi gia toys idikikos froyroys den exi bathmologia(opws toy asep) kai ine apla gia doyn an ise trelos klp….milame gia mia apo tis pio aksiokratikes prokiriksis me moriodotisis kai omws o karagiozis poy pai na tin bgali bismatiki diastreblonontas tin alithia brethike pali kai ise esi..egw aporo pws xalases toso ora na grapsis tin mpoyrda soy kai tis prosopikes sou empiries me toys astifilakes…kai den xalases 5 lepta na dis tin prokiriksi gia na mas pis ke emas poy mpeni i sineyteksi…..osos gia to epipedo….to megalitero posossto ine katoixoi ptixion aei/tei kai epsisi idikodinamites…des pio bgazoyn tin doylia stin athina ke meta mila….giato imaste toso athlio kratos-ethnos….giati exoyme atoma sas esena…krima….

 4. Επειδή έχω βαρεθεί με τα κομματόσκυλα που θέλουν να μας πείσουν ότι ζούμε σε μια χώρα όπου βασιλεύει η αξιοκρατία και όπου δεν περνάει το βύσμα στις προσλήψεις (χα!!), σχόλια κλειστά.

  Πραγματικά αναρωτιέμαι αν έχετε συναίσθηση πόσο γελοίοι γίνεστε όταν υποστηρίζετε κάτι τόσο αντίθετο με τις προσωπικές εμπειρίες του 90% των κατοίκων αυτής της χώρας. Όλοι ξέρουν κάποιον που βολεύτηκε με βύσμα, όλοι έχουν συγγενείς ή γνωστούς που διορίστηκαν από το κόμμα, εγώ γνωρίζω πολύ καλά άνθρωπο που πριν μερικά χρόνια μπήκε Ειδικός Φρουρός με παρέμβαση βουλευτή. Δεν μπορεί καμία προκήρυξη να μου αποδείξει ότι αυτό που είδα να συμβαίνει μπροστά μου δεν είναι αλήθεια. Και τέλος δεν έχει καμιά σημασία πόσο σωστή και καλή είναι η προκήρυξη, όταν η τήρηση της ανατίθεται σε ανθρώπους του ΚΟΜΜΑΤΟΣ, με εντολή από το ΚΟΜΜΑ, να φροντίσουν να περάσουν τα παιδιά από το ΚΟΜΜΑ, γιατί έτσι λειτουργεί το ΚΟΜΜΑ. Και δεν υπάρχει περίπτωση να πείσεις κανέναν ότι δεν είναι έτσι.
  Όσο για το ποιοι ευθύνονται για το τόσο άθλιο κράτος, την επόμενη φορά που θα πας στα γραφεία του κόμματος για να σου πουν τα αφεντικά* σου τι θα λες, κοίτα τα πορτρέτα στους τοίχους. Θα δεις τους μισούς εκεί. Τους άλλους μισούς τους έχουν οι απέναντι.

  *Όπως λέει ένας φίλος, αφεντικά έχουν μόνο οι δεξιοί και οι σκύλοι, εσύ από ότι φαίνεται ανήκεις και στις δυο κατηγορίες

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: