ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ

Έχει καμιά δεκαριά μέρες που επέστρεψα από τις διακοπές, αλλά έτρεχα σαν τον Βέγγο και δεν είχα καθόλου όρεξη να ασχοληθώ με το Blog. Επιστρέφοντας βρήκα ένα βουνό εκκρεμότητες να με περιμένουν και αγχώθηκα με αποτέλεσμα να ξαναρχίσω και το κάπνισμα μετά από δυο μήνες.

Στα του ταξιδιού τώρα. Ήταν με μια κουβέντα οι καλύτερες διακοπές που έχω κάνει στη ζωή μου και μια από τις καλύτερες εμπειρίες που έχω ζήσει. Είναι αδύνατον να γράψω αναλυτικά εδώ για το ταξίδι, τράβηξα 1800 φωτογραφίες, από αυτές επέλεξα γύρω στις 400 και μια αφήγηση του ταξιδιού σε φίλους την προηγούμενη βδομάδα, κράτησε 1,5 ώρα. Πολύ περιληπτικά λοιπόν:

Έφτασα Πέμπτη βράδυ στο LA όπου με περίμενε ο κολλητός και πήγαμε με το αυτοκίνητο του στην Santa Barbara. Εκεί πέρασα το Σαββατοκύριακο με βόλτες στην πόλη και την γύρο περιοχή. Η Santa Barbara είναι ένα πανέμορφο (και πανάκριβο) μέρος που κατοικείται από πλούσιους και Μεξικάνους που αποτελούν την εργατική τάξη σε όλη σχεδόν την Καλιφόρνια. Μοιάζει αρκετά με την Καβάλα, είναι στην ουσία ένα δήγμα του πως θα ήταν η Καβάλα, αν αντί για Έλληνες την διοικούσαν (και την κατοικούσαν) έξυπνοι άνθρωποι.

dscn11281

Την Δευτέρα ξεκίνησα την περιπλάνηση μου στην Άγρια Δύση, μόνος με νοικιασμένο αμάξι, μια Pontiac 4000 κυβικών. Όπως με κορόιδευε ο κολλητός «Ένας πόντιος με μια Pontiac στην Άγρια Δύση». Πρώτος σταθμός το Las Vegas, πάντα ήθελα να δω από κοντά αυτόν τον ναό της υπέρτατης ανθρώπινης αμετροέπειας και σε αυτό το πλαίσιο δεν με απογοήτευσε καθόλου. Ίσα ίσα που ήταν ανώτερο από όσο το είχα φανταστεί.

dscn14371

Το επόμενο πρωί έφυγα για το Grad Canyon που είναι ακριβώς το αντίθετο, το εντυπωσιακότερο δημιούργημα της φύσης και η σύγκριση ήταν απόλυτα υπέρ της φύσης. Διανυκτέρευσα εκεί και το είδα και με την ανατολή του ήλιου, μου δημιούργησε ένα από τα πιο έντονα συναισθήματα δέους που έχω ζήσει μέχρι τώρα.

dscn15491

Αμέσως μετά ξεκίνησα μια διήμερη περιπλάνηση στην Αμερικανική ενδοχώρα, αρχικά ακολουθώντας την ιστορική Route 66, και στην συνέχεια από επαρχιακούς δρόμους, μέσα από ερήμους, κάμπους, βουνά, χωριά και κωμοπόλεις ακούγοντας στο ράδιο country (έπιανα μόνο σταθμούς με country και σταθμούς της εκκλησίας) που δημιούργησε το τέλειο soundtrack για το roundtrip. Για αυτές τις δυο μέρες θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο, τόσο για όσα είδα και την εικόνα της «πραγματικής» Αμερικής, όσο και για την αίσθηση της περιπλάνησης, της «αλητείας», της περιπέτειας, την έλλειψη προκαθορισμένης κατεύθυνσης και την απελευθέρωση την παρόρμησης, κάτι που στην πραγματική μου ζωή μου έχει λείψει αφόρητα.

dscn16391

Επέστρεψα στην Santa Barbara την Πέμπτη το βράδυ, και Παρασκευή πρωί ξεκινήσαμε μαζί για ένα Σαββατοκύριακο στο San Francisco. Από όσες πόλεις είδα στις ΗΠΑ αυτή μου άρεσε περισσότερο. Έχει έναν διαφορετικό «αέρα», μια κουλτούρα που μου ταιριάζει. Ήταν ίσως η μοναδική φορά που είπα «εδώ θα μπορούσα να ζήσω». Δυστυχώς δεν την χάρηκα όσο θα ήθελα, καθώς χάλασε ο καιρός και η καταρρακτώδης βροχή το Σάββατο μας ανάγκασε να την γυρίσουμε με το αυτοκίνητο.

dscn17291

Την Κυριακή επιστροφή στην Santa Barbara από τον παραλιακό αυτοκινητόδρομο Νο 1, μια δύσκολη, αλλά πανέμορφη διαδρομή.

dscn1955

Την Δευτέρα ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής (που τελείωσε την Πέμπτη). Όσα ανάποδα δεν μου έτυχαν σε όλες τις διακοπές, μου συνέβησαν σε αυτή τη μέρα. Άρχισαν με ένα τρίωρο μποτιλιάρισμα στην εθνική οδό έξω από την Santa Barbara εξαιτίας ενός τρελού με όπλο πάνω σε μια γέφυρα πάνω από την εθνική οδό, συνεχίσθηκαν με ένα σκασμένο λάστιχο στο κέντρο του Los Angeles και με μια υπερβολική χρέωση όταν επέστρεψα το αμάξι στο αεροδρόμιο και τελείωσαν με μια ωριαία καθυστέρηση της πτήσης (που την περάσαμε παστωμένοι μέσα στο λεωφορείο που μας πήγαινε στο αεροπλάνο). Την τρίτη (ημέρα των εκλογών) το πρωί βρισκόμουν στην Νέα Υόρκη, όπου έπρεπε να περιμένω 9 ώρες για την πτήση για Αθήνα και τις πέρασα με μια ωραιότατη βολτίτσα στο Manhattan.

dscn20261

Τα στατιστικά του ταξιδιού τώρα. Περίπου 4000 χιλιόμετρα οδικώς στην Αμερική και άλλα 23000 αεροπορικώς. Νομίζω ότι το σύνολο αντιστοιχεί περίπου στον γύρο της γης στο γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας. Επισκέφτηκα τέσσερις από τις σημαντικότερες (Νέα Υόρκη, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas) πόλεις των ΗΠΑ και καμιά δεκαριά μικρότερες. Το κόστος υπερέβη σημαντικά τον προϋπολογισμό, κυρίως λόγο της πολύ άσχημης ισοτιμίας εύρο- δολαρίου την ημέρα που άλλαξα τα χρήματα και της μεγάλης διαφοράς στο κόστος της ενοικίασης του αυτοκινήτου, καθώς δεν είχα υπολογίσει την ασφάλιση και κάποιες άλλες επιβαρύνσεις. Ακριβώς θα ξέρω όταν μου έρθει ο λογαριασμός της πιστωτικής, αλλά πραγματικά όσο και να μου βγει, χαλάλι. Ακόμα και διπλάσια να μου βγει από όσα υπολόγιζα, πάλι άξιζε και την τελευταία δεκάρα. Ήταν τα καλύτερα ξωδεμένα λεφτά της ζωής μου.
Για το τέλος, η αγαπημένη μου φωτογραφεία από το ταξίδι. Ειρηνικός ωκεανός.
dscn16671

Ένα Σχόλιο

  1. Λοιπόν, Κέρουακ, εγώ θα πάρω την 5άωρη τουλάχιστον ανασκόπηση του ταξιδιού!
    ;-D

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: